Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tafelberg: wat je moet weten over deze iconische berg

Wat komt er als eerste in je op als je aan Kaapstad denkt? Waarschijnlijk is dat net zoals bij de meeste mensen de Tafelberg. Kaapstad zou Kaapstad niet zijn zonder dat je deze reus van ongeveer 1000 meter hoog vanuit alle hoeken van de stad kan zien. In 2012 is de Tafelberg verkozen tot 1 van de 7 nieuwe wereldwonderen van de natuur. Het maakt niet uit of je naar boven gaat met de kabelbaan of door een flinke hike, de Tafelberg bezoeken is een must do wanneer je in Kaapstad verblijft!

Kabelbaan

De snelste en makkelijkste manier om boven te komen is met de kabelbaan. Er zijn maar 2 cabines die op en neer gaan, hierdoor kan je soms lang in de rij staan. Ook bij de ticketverkoop kan je lang in de rij staan, we raden aan om vooraf je kaartje al online te kopen. Dat kan via tablemountain.net of in combinatie met de hop-on hop-off bus.  Vanaf het moment dat je in de cabine staat duurt het slechts 5 minuten totdat je op de top staat. Het leuke aan de kabelbaan is dat de cabines langzaam ronddraaien waardoor je tijdens de rit al van het prachtige uitzicht kan genieten. 

Hiken

De avontuurlijke reiziger kan er natuurlijk ook voor kiezen om naar boven te wandelen. Onderweg kom je waarschijnlijk een paar dassies en hagedissen tegen, ook heb je kans om een baviaan te spotten. Vermijd het heetst van de dag en vertrek ‘s ochtends vroeg. Neem zeker voldoende water en snacks mee, de geoefende wandelaar doet er minimaal anderhalf uur over om boven te komen. Er zijn verschillende routes die naar de top van de Tafelberg leiden. Hieronder hebben we een aantal leuke routes voor verschillende niveaus opgesomd. 

Wandelroutes Tafelberg

 • Plattekip Gorge
  De makkelijkste route is Plattekip Gorge. Deze route start bij het station van de kabelbaan. Hier wandel je via de India Venster Trail naar de Plattekip Gorge route. Het is een steile route via een natuurlijke trap van rotsen. Spierpijn gegarandeerd! In ongeveer 2 uur sta je op de top. Het voordeel van deze route is dat je ervoor kan kiezen om met de kabelbaan weer naar beneden te gaan.

 

 • Skeleton Gorge
  De Skeleton Gorge route is voor degenen die net iets meer uitdaging zoeken. Deze route begint in Kirstenbosch Botanical Gardens waar je direct kan genieten van de prachtige tuinen. Vanaf hier loop je het bos in, daarna loop je langs een beek, door een waterval en over verschillende houten ladders. Wanneer je dichterbij de top komt, wordt de begroeiing langzaam minder en komt het prachtige uitzicht van False Bay en Constantia Valley tot aan de Hottentot Holland Mountains tevoorschijn. De wandeling is ruim zes kilometer en duurt zeker 3 uur als je een ervaren wandelaar bent, anders reken je best 4 uur.
 • Nursery Ravine
  Net als de Skeleton Gorge route begint deze route in Kirstenbosch Botanical Gardens. Nursery Ravine is één van de mooiste routes van de Tafelberg, maar onderschat het niet. Deze route bestaat voornamelijk uit ongeveer 700 trappen. De prachtige uitzichten tijdens deze wandeling maken de verzuurde benen meer dan goed! Deze route duurt gemiddeld 4 uur.
 • Kasteelpoort
  Een pittige klim die start vanaf Camps Bay. De Kasteelpoort is een route met prachtige uitzichting over Camps Bay, de Atlantische oceaan, Lion’s Head en Robbeneiland. Als je na 3 uur wandelen boven bent, kom je bij de oude kabelbaan uit. Hier ligt een uitstekende rots waar je zeker even moet stoppen voor een fotomoment
 • Pipe Track Walk
  Zoals de naam al zegt loop je hier langs oude pijpleidingen. Het is een makkelijkere route die je na ongeveer 2 uur wandelen naar de top brengt. De route start op het kruispunt van de Tafelberg Road en Kloof Nek. Het nadeel van deze route is dat je heel de wandeling in de zon loopt. Zorg er dus voor dat je zeker op tijd vertrekt en niet tijdens het heetst van de dag.

Hoe kom je er?

Aangezien de Tafelberg één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kaapstad is,is het niet heel lastig om hier te komen. Het station van kabelbaan ligt aan de Tafelberg Road en je hebt verschillende mogelijkheden om hier te komen

 • Huurauto
  Als je met de huurauto naar de Tafelberg gaat, parkeer je gewoon langs de weg. Hou er wel rekening mee dat het vaak druk is en je dus heel waarschijnlijk wel een stukje moet lopen.
 • Taxi of Uber
  De taxi kost ongeveer 7 euro vanaf het V&A waterfront.
 • Hop-On Hop-Off bus
  Je kan hier een combiticket kopen voor de Hop-On Hop-Off bus en een kaartje voor de kabelbaan.
 • MyCiTi shuttle service
  Vanaf Kloof Nek kan je gebruik maken van de gratis shuttle service.

Beste reistijd

Je kan heel het jaar door de Tafelberg op. In de winter (onze zomer) kan het wel koud zijn op de top dus neem dan zeker wat warme kleding mee! Het leukste is om de tafelberg te bezoeken wanneer het niet bewolkt is zodat je kan genieten van alle uitzichten. Zorg ervoor dat je een paar dagen de tijd hebt zodat je last minute kan beslissen welke dag je de Tafelberg bezoekt. Vaak is het ‘s ochtends helder en vormen de wolken ‘s middags het tafelkleed over de Tafelberg. 

Abseilen

De echte daredevils onder ons kunnen ook abseilen vanaf de top van de Tafelberg. Laat je aan een touw naar beneden zakken vanaf een hoogte van ruim 1000 meter. Als je naar beneden durft te kijken, kan je genieten van een uitzicht over Lion’s Head, Signal Hill en Devil’s Peak. Afhankelijk van het weer worden elke dag abseilings georganiseerd.

Klik hier voor al onze tips over Zuid-Afrika!

Inhoud

Kroatië
Over de auteur

Hi! Ik ben Eline

Een enthousiaste reiziger die dol is op avontuurlijke reizen. Samen met mijn vriend, camera en heel veel dromen is mijn passie voor reizen door de jaren heen alleen maar gegroeid. Wij delen hier al onze ervaringen, tips en foto’s en die jou kunnen helpen bij het plannen van jouw eigen onvergetelijke reisavonturen!

Gerelateerde artikelen
Garden Route in Zuid-Afrika: wat je niet mag missen
Panorama Route in Zuid-Afrika: de 10 mooiste stops
Kaapstad: 11 must do’s
Tafelberg: wat je moet weten over deze iconische berg