Search
Close this search box.

Panorama Route in Zuid-Afrika: de 10 mooiste stops

De Panorama Route is één van de mooiste routes van Zuid-Afrika. Deze route ligt in de provincie Mpumalanga, wat “De plaats waar de zon opkomt” betekent. Op deze route vind je diepe kloven, hoge watervallen en prachtige viewpoints. Je kan de Panorama route in 1 dag verkennen, maar als je echt van al het moois wilt genieten, zou ik tenminste 1 nacht in een van de verschillende kleine dorpjes in de buurt verblijven. Wij kozen voor het meest centraal gelegen dorpje, Graskop. Hier vind je verschillende hotels en restaurants en als je vanaf Johannesburg naar Graskop rijdt kun je al een aantal prachtige watervallen afvinken, waardoor je de volgende dag iets rustiger van de andere uitzichtpunten kan genieten. Deze route kun je het best zelf rijden met een huurauto, op die manier kun je op elk punt zo lang blijven als je zelf wilt. Hou er rekening mee dat je cash geld nodig hebt, op elke stop moet je entree betalen. Deze variëren van 10 tot 50 rand per persoon. 

Lone Creek Falls

Lone Creek Falls is de eerste waterval die je tegenkomt vanuit Johannesburg. Vanuit de parkeerplaats loop je zo’n 200 meter op een pad naar de waterval. Lone Creek Falls is met zijn hoogte van 70 meter nog spectaculairder doordat je hem van dichtbij kan bekijken. Wat ons betreft de mooiste waterval van deze route. 

Horseshoe Falls

Voor Horshoe Falls moet je een stukje rijden op een weg vol gaten. Hoewel deze waterval niet heel hoog is, is hij wel de moeite waard om te bezoeken. De waterval creëert een hoefijzer terwijl hij de berghelling afdaalt. Na een korte wandeling door een prachtig landschap kom je bij deze watervallen die uitgeroepen zijn tot nationaal monument.

Mac Mac Falls & Pools

De 65 meter hoge waterval was in het verleden eigenlijk maar 1 waterval. Toen er in 1873 goud gevonden werd door de schotten, hebben ze deze waterval met dynamiet opgeblazen waardoor hij in 2 gesplitst is. Tijdens het droogseizoen is er maar 1 waterval te zien. Hij dankt zijn naam aan de vele schotse achternamen welke beginnen met Mac. Het is een prachtige waterval, maar wij vonden het wel jammer dat je hem alleen vanaf het uitzichtpunt kan bekijken. Hier hebben ze een omheining gebouwd zodat je zeker niet naar beneden kan vallen, maar het ziet er wel minder leuk uit. Een paar kilometer verderop vind je de Mac Mac Pools waar je een verfrissende duik kan nemen of kan genieten van een gezellige picknick.

The pinnacle Rock

Op de route naar God’s Window vind je The Pinnacle Rock. Dit is een 30 meter hoge rots uit kwartsietgesteente gelegen in de driekopkloof. Dit uitzichtpunt is zeker de moeite waard om te bezoeken. 

God’s window / Rainforest

God’s Window is misschien wel het bekendste uitzichtpunt op de Panoramaroute. Het is een prachtig uitzicht. Als je wilt genieten van een nog mooier uitzicht, loop je door naar Rainforest. Dit is een mooie wandeling door een klein regenwoud. Doordat het hoog gelegen is, moet je wel een beetje geluk hebben met het weer. Als het mistig of bewolkt is, zoals tijdens onze reis, zie je helaas bijna niets. 

Lisbon Falls

De Lisbon Falls zijn vernoemd naar de Portugezen die in de 19de eeuw naar dit gebied kwamen om goud te zoeken. De waterval is maar liefst 94 meter hoog en daarmee de hoogste waterval van de Panorama Route. Bekijk de waterval niet alleen vanaf het uitzichtpunt, maar loop nog een stukje door want dan wordt het uitzicht nog een stuk mooier. Je kan hier ook een leuke hike van 30 minuten naar beneden maken om de waterval van dichtbij te bekijken.

Berlin Falls

De Berlin Falls is 80 meter hoog en vooral erg mooi als het veel geregend heeft. Hier kun je ook zwemmen of genieten van een picknick in de schaduw. De Berlin Falls hebben de vorm van een kaars. Deze waterval is vernoemd naar de Duitsers die hierheen kwamen tijdens de gold rush.

Bourke’s Luck Potholes

Deze bijzondere plaats mag je zeker niet overslaan, dit is zeker één van de mooiste plekken op de Panorama Route. Bourke’s Luck Potholes zijn eeuwenoude rotsformaties die door erosie zijn gevormd. De bizarre gaten zijn ontstaan door de samenkomst van de rivieren Treur en Blyde die voor snelle ronddraaiende bewegingen van het water zorgen.

The Three Rondavels

The Three Rondavels geven een spectaculair uitzicht over de Blyde River Canyon. Ze lijken op de traditionele hutten die je vaak op het platteland ziet in Zuid-Afrika, hier zijn ze dan ook naar vernoemd. De 800 meter hoge “hutten” kun je het beste wat later op de dag bezoeken, in de ochtend is er vaak een dichte mist waardoor je niet van dit prachtige uitzicht kan genieten.  

Panorama route

Lowveld View

Een ander mooi viewpoint over de Blyde River Canyon is Lowveld View. Zeker de moeite waard om te stoppen en te genieten van het uitzicht. In tegenstelling tot alle andere plaatsen op de Panorama Route is deze gratis

Klik hier voor al onze tips over Zuid-Afrika!

Inhoud

Kroatië
Over de auteur

Hi! Ik ben Eline

Een enthousiaste reiziger die dol is op avontuurlijke reizen. Samen met mijn vriend, camera en heel veel dromen is mijn passie voor reizen door de jaren heen alleen maar gegroeid. Wij delen hier al onze ervaringen, tips en foto’s en die jou kunnen helpen bij het plannen van jouw eigen onvergetelijke reisavonturen!

Gerelateerde artikelen
Reisroute: Zuid-Afrika in 3 tot 4 weken
Krugerpark: alles wat je vooraf moet weten
Panorama Route in Zuid-Afrika: de 10 mooiste stops
Garden Route in Zuid-Afrika: wat je niet mag missen