Krugerpark: alles wat je vooraf moet weten
Een safari in het Krugerpark staat bij bijna iedere reiziger wel op de bucketlist. Als je naar Zuid-Afrika gaat, is dit ook echt een hoogtepunt van je reis. Met 19.500 vierkante kilometer oppervlakte is het Krugerpark ongeveer de helft van Nederland. Het zal je dan ook niet verwonderen dat je hier enorm veel wildlife kan spotten. Je kan daarom een bezoek aan dit enorme safaripark maar beter goed voorbereiden! In dit artikel delen we alles wat je moet weten voor je het Krugerpark bezoekt.
Verschil Kruger Park en Greater Kruger
Het Kruger Park bestaat uit 2 delen: het Kruger National Park, welke beheerd wordt door de overheid en het Greater Kruger Park, dit zijn alle privéreservaten samen. De privéreservaten liggen voornamelijk aan de westkant en zijn direct verbonden aan het Kruger National Park. De dieren kunnen dus ook vrij lopen tussen het Kruger en het Greater Kruger.
Het Greater Kruger mag je enkel binnen als je er verblijft, je vindt hier voornamelijk luxe lodges. Je mag hier als bezoeker geen self drive doen. Het is hierdoor veel rustiger dan in het Kruger National Park. De jeeps waar je mee op safari gaat mogen wel off-road rijden waardoor je dichter bij de dieren kan komen.
In het Kruger National Park vind je veel meer budget accommodaties. Hier kan je heel de dag op self-drive safari gaan. Het is zowel voor jeeps als self drivers verboden om off-road te gaan. Het Kruger National Park kan ook zonder overnachting bezocht worden, lekker als daguitstapje! Hierdoor is het wel drukker in het Kruger National Park.
Self drive of georganiseerde safari
Je hebt verschillende mogelijkheden als je op safari wilt gaan in het Krugerpark. Het is een bijzondere ervaring om zelf op safari te gaan en vanuit je eigen auto alle dieren te spotten. Het geeft veel vrijheid, je bepaalt zelf de routes die je wil rijden, hoe lang je op safari gaat en hoe lang je stopt als je iets hebt gespot. Je kan ook een jeepsafari boeken met een ervaren ranger, deze safari’s worden ook wel game drives genoemd. Hier kan je nog kiezen tussen een morning game drive, sunset game drive en night game drive. Het voordeel van een safari met ranger is dat je hoger zit in een jeep en de ranger je veel weet te vertellen over de dieren. De rangers staan ook met elkaar in contact waardoor de kans op het spotten van dieren nog groter is. Voor de echte avontuurlijke reizigers kan je zelfs een bush walk oftewel een wandelsafari doen, hierbij ga je met 2 gidsen op pad. Ja, er is een kans dat je leeuwen of andere gevaarlijke dieren tegenkomt, maar de gidsen weten heel goed waar ze mee bezig zijn. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld toen wij de wandelsafari hebben gedaan. Een georganiseerde safari kan je online boeken op de website van Sanparks of bij de receptie van je verblijf.
Hoeveel dagen heb je nodig in het Krugerpark?
Wij hebben 3 volledige dagen en 4 nachten uitgetrokken voor het Krugerpark. Zo konden we de tijd nemen om verschillende georganiseerde safari’s te doen maar ook zelf rustig rond te rijden. De kans is klein dat je op één dag al de big 5 kan afvinken, wij konden de laatste ochtend gelukkig nog net ons laatste vinkje zetten.
Overnachten in het Krugerpark
Je hebt verschillende soorten accommodaties in het Krugerpark. Wij hebben overal gekampeerd, maar je vindt er ook budget bungalows en safaritenten. Als je wil verblijven in het Krugerpark, boek je het beste al een paar maanden vooraf, zeker de betaalbare lodges zijn snel volgeboekt. Wij sliepen bij Satara restcamp, Lower Sabie en Crocodile Bridge. Wil je in een privéreservaat verblijven en in een luxe lodge met een prachtig uitzicht slapen? Boek dan zeker op tijd, de mooiste en betaalbare lodges zijn meestal al maanden van tevoren volgeboekt.
Ingangen, routes en openingstijden
Het Krugerpark is enorm groot waardoor je veel keuze hebt uit verschillende ingangen en routes. Het is vooral slim om te kijken wat logisch is op jouw reisroute en hoeveel tijd je kan besteden in het Krugerpark. Veel reizigers komen vanuit de Panoramaroute en kiezen er dan voor om via Phabeni gate of Orpen gate binnen te rijden. Wij kozen ervoor om via de iets noordelijkere Orpen Gate binnen te rijden. Hierdoor kan je een wat groter deel van het park zien als je voldoende tijd hebt. Bij de ingang kan je een kaart kopen waar alle routes opstaan. Als je een route uitstippelt is het goed om rekening te houden met de snelheid die mag je rijden in het park. Op verharde wegen is deze 50km/u en op onverharde wegen 40km/u. Vaak rij je nog langzamer zodat je goed kan rondkijken en stop je vaak als je wilde dieren spot. Alle openingstijden van de gates en de restcamps vind je op de website van sanparks, ook vind je hier een kaart van het Krugerpark.
Tickets en Wild Card
Een dagkaart voor het Krugerpark kost 440 rand per persoon. Als je van plan bent meerdere parken te bezoeken in Zuid-Afrika, kan het interessant zijn een Wild Card te kopen. Met deze Wild Card krijg je gratis toegang tot verschillende parken Het is niet altijd voordeliger, als je weet welke parken je allemaal wil bezoeken kun je vooraf uitrekenen of het voor jou interessant is. Alle informatie over de prijzen en de wildcards vind je op de website van sanparks.
Eten, tanken en toiletten
Veel restcamps hebben een restaurant waar je kan eten. Onze favoriet was Mugg & Bean bij Lower Sabie, lekker eten met een prachtig uitzicht. De grotere restcamps hebben ook een winkeltje waar je wat eten kan inslaan voor als je lang op safari gaat. Ook vind je bij de meeste restcamps wel een tankstation.
De beste reistijd
De beste reistijd is de Zuid-Afrikaanse winter, onze zomer dus. Er is dan weinig begroeiing, en daardoor zijn de dieren makkelijker te spotten. De meeste mensen gaan echter in de Zuid-Afrikaanse zomer naar het Krugerpark. De meeste kans op het spotten van dieren is dan zo vroeg of laat mogelijk op de dag. Tijdens de heetste uren van de dag gaan de dieren zelf ook schuilen.
Malaria
In sommige delen van Zuid-Afrika, waaronder delen van het Krugerpark, komt malaria voor. Informeer dus altijd ruim voor je reis of je malariapillen moet slikken.
Volg de regels
De belangrijkste tip voor een bezoek aan het Krugerpark is om je altijd aan de regels te houden. Klinkt niet heel moeilijk, uitstappen met een levensgevaarlijke leeuw in de buurt doe je toch niet? Zelfs de meest simpele regels worden vergeten als de adrenaline van de safari je te pakken heeft, denk daarom altijd een 2e keer na voordat je iets doet in de wildernis! . Alle regels staan op de website van sanparks. Enkele belangrijke regels zijn:
- Verlaat nooit je wagen buiten de restcamps of aangewezen plaatsen.
- Hou je aan de snelheid
- Blijf op de aangewezen paden
- Voeder de dieren niet
- Hou je stil (geen luide muziek)
Wat heb je nodig?
- Een goede verrekijker
- Een camera
- Warme kleding voor tijdens de game drives
- Een zaklamp
- Anti muggenspray
- Koelbox