Search
Close this search box.

Praag: de leukste bezienswaardigheden

Praag, de hoofdstad van Tsjechië en ook wel de stad van de 100 torens genoemd, is één van de mooiste bestemmingen in Europa. Praag zit bomvol met historische bezienswaardigheden waardoor je makkelijk 3 dagen kan vertoeven in deze mooie stad. Benieuwd wat er allemaal te zien is? In dit artikel zetten we alle hoogtepunten op een rij. 

Bezoek het oude stadsplein

Het oude stadsplein, ook wel Staroměstské náměstí genoemd, is één van de mooiste stadspleinen voor Europa. Het is een levendig plein, volledig omringd door sierlijke herenhuizen en prachtige kerken. Samen met de rest van het historisch centrum staat het oude stadsplein op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De astronomische klok

Het Oude Raadhuis aan het Oude Stadsplein dateert uit 1338. Tegenwoordig staat enkel de toren van het gebouw nog recht. Aan deze toren hangt de astronomische klok die maar liefst 5 soorten tijd aangeeft. Elk uur verzamelt hier een hele menigte om te kijken hoe er 12 beeldjes van de apostelen tevoorschijn komen. Dit schouwspel stelt niet veel voor, maar toch te leuk om te missen, de klok is ook heel mooi om te bekijken. Volgens een legende werd de maker van het uurwerk blind gemaakt nadat het uurwerk af was zodat hij het niet meer voor een andere stad zou kunnen maken. Wil je genieten van een mooi uitzicht? Je kan deze toren van het raadhuis ook beklimmen.

Karelsbrug

De Karelsbrug is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag. De Karelsbrug verbindt het oude stadscentrum met de wijk Malá Strana. Op de brug staan 30 standbeelden in barokke stijl. Aan de kant van het oude stadscentrum kan je de toren beklimmen en heb je een mooi uitzicht over de Moldau. Er is ook een museum waar je meer te weten kan komen over de geschiedenis van de brug. De brug staat vol met straatartiesten en kraampjes waar je sieraden, schilderijen en souvenirs kan kopen. 

Praagse burcht

De Praagse Burcht is met een oppervlakte van 7,5 hectare de grootste burcht ter wereld en één van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. De burcht bestaat uit verschillende paleizen, kerken en binnenpleinen. Wanneer je hier een toegangsticket koopt, heb je toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden in de Praagse burcht.

  • Sint-Vituskathedraal

Deze kathedraal heeft een toren van 99 meter hoog en is daarmee de grootste kathedraal van Praag en vanuit verschillende plaatsen in de stad te zien. De kathedraal heeft invloeden van verschillende bouwstijlen doordat het ongeveer 600 jaar duurde voordat dit mooie bouwwerk af was. 

  • Het Gouden Straatje

In de Praagse Burcht vind je ook het gouden straatje. Dit bestaat uit kleurrijke kleine huisjes die je kan bezoeken om te zien hoe men vroeger leefde. Boven is er een museum waar je oude wapens, ridderpakken en een martelkamer kan bekijken. De huisjes werden gebouwd als onderkomen voor de poortwachters. Het is niet duidelijk waar de naam vandaan komt. Een van de verklaringen is dat hier goudsmeden hebben gewoond. Een andere uitleg is dat het is afgeleid van de alchemisten die tijdens de regering van Rudolf Ⅱ goud probeerden te maken uit andere metalen.

  • Koninklijk paleis

Het oude koninklijk paleis van Praag is ook een onderdeel van de Praagse Burcht. In het paleis is een grote ridderzaal, de Vladislavzaal. Deze is met 1178 m² en een hoogte van 13 meter de grootste ridderzaal ter wereld.  

Petřin toren

Op de Petřínheuvel staat een kleine versie van de Eiffeltoren. De Petříntoren is zo’n 64 meter hoog, maar doordat de toren op een heuvel staat, staan de toppen van de Petříntoren en de Eiffeltoren op ongeveer gelijke hoogte. Wanneer je de Petříntoren wil bekijken zal je dus eerst de heuvel op moeten. Je kan hier door de mooie tuinen naar boven wandelen of het treintje naar de top nemen. Via een wenteltrap met 299 treden of een lift kan je ook de top van de toren bereiken voor een mooi uitzicht over Praag. Op de Petřínheuvel ligt ook nog een astronomisch observatorium, mooie rozentuinen en een leuk spiegeldoolhof.

Strahovklooster

Niet ver van de Petřínheuvel ligt het Strahovklooster. In het klooster vind je een galerie en een prachtige bibliotheek. Vooral de bibliotheek is een hoogtepunt van een bezoek aan dit klooster met mooie barokke boekenkasten en een prachtig plafond. Er worden hier meer dan 200.000 boeken bewaard waaronder meer dan 3000 manuscripten en 1500 eerste drukken.

Joodse wijk

Josefov is de Joodse wijk in Praag en staat vol bezienswaardigheden. Je vindt hier het Joods Museum, de oude Joodse begraafplaats en verschillende synagogen. De Joodse wijk mag je zeker niet overslaan als je van een beetje geschiedenis houdt. Vooral de begraafplaats vonden wij bijzonder om te zien, hier zijn verschillende graven boven op elkaar gelegd waardoor alles schots en scheef staat.

Het Dansende Huis

Het Dansende Huis is een opvallend modern gebouw in het verder historische Praag. Oorspronkelijk was de naam van dit gebouw ‘Fred en Ginger’, verwijzend naar het dansduo Fred Astaire en Ginger Rogers. Het dansende huis ligt aan de Moldau en is voornamelijk in gebruik als kantoorgebouw, maar op de bovenste verdieping vind je een restaurant met een panoramisch dakterras.

Letná Park: een mooi uitzicht over de Moldau

Vanaf Letná Park heb je een mooi uitzicht over Praag, de Moldau en haar bruggen. Wij hebben dit uitzichtpunt helaas gemist maar vooral met zonsondergang zou het uitzicht hier heel mooi zijn. Vaak worden hier de typische foto’s van Praag gemaakt. 

John Lennon Wall

De muur ontstond in 1980 nadat jongeren hem vulden met portretten en teksten van John Lennon en The Beatles als protest tegen het communistische regime. Ondanks dat hier door de jaren heen andere kunstwerken zijn gemaakt, staat de muur nog steeds symbool voor liefde en vrede. Sinds 2019 is het verboden om de muur te bekladden en wordt er op gecontroleerd door de politie. Wel kan je het museum ‘The Lennon Wall Story’ bezoeken, om alles te weten te komen over de geschiedenis van de muur. 

Traditionele Trdelník eten in praag

Wanneer je in Praag bent kan je niet anders dan de traditionele Trdelník proeven. Deze zoete lekkernij vind je op elke hoek van de straat. Het wordt gemaakt door deeg over een houten houder te wikkelen en dit wordt gebakken boven kolen, vervolgens wordt het door suiker gerold. Je kan het laten vullen met ijs. Zeker het proberen waard!

Rivier de Moldau

Een aanrader is om Praag vanaf het water te verkennen. Dit kan met een waterfiets, een korte boottocht met een audiogids of zelfs met een 3 uur durende dinercruise. Zo krijg je een heel ander uitzicht over Praag. Boek hier je ticket voor een korte boottocht en hier voor een dinercruise. 

Tip: De Praag Pas

Wanneer je meerdere activiteiten wil doen in Praag, kan het voordeliger zijn om hier een Praag Pas aan te schaffen. 

Inhoud

Kroatië
Over de auteur

Hi! Ik ben Eline

Een enthousiaste reiziger die dol is op avontuurlijke reizen. Samen met mijn vriend, camera en heel veel dromen is mijn passie voor reizen door de jaren heen alleen maar gegroeid. Wij delen hier al onze ervaringen, tips en foto’s en die jou kunnen helpen bij het plannen van jouw eigen onvergetelijke reisavonturen!

Gerelateerde artikelen
Praag: de leukste wijken om te verblijven!