Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tham Lod Cave: de mooiste grotten vlakbij Pai

Één van de mooiste grotten in Thailand vind je in de buurt van Pai. Tham Lod Cave wordt ook wel Nam Lod Cave of simpelweg Lod Cave genoemd. Dit grottenstelsel is net iets meer dan anderhalve kilometer lang. Je zal hier prachtige stalagmieten en stalactieten zien, ook leven hier enorm veel vleermuizen en gierzwaluwen. Wij hadden zelfs het geluk een slang te zien.

3 verschillende grotten

De Tham Lod Cave zijn eigenlijk meerdere aaneengesloten grotten met elk haar eigen leuke eigenschappen. Je kan de grotten enkel bezoeken met een gids en ervoor kiezen om enkel de eerste 2 of alle 3 de grotten te bezoeken.

Big Column Cave

Wanneer je bij de eerste grot aankomt, moet je nog even geduld hebben. De gids moet eerst een ouderwetse olielamp aansteken, want de grotten zijn echt pikdonker. Als de lamp aan is en je een stukje de grot inloopt, zie je veel prachtige stalagmieten en stalactieten. Ook zie je een indrukwekkende druipsteen en een enorme zuil van meer dan 21 meter, een stalactiet en stalagmiet aan elkaar gegroeid. 

Doll Cave

Ook in de Doll Cave vind je prachtige stalagmieten en stalactieten. En met een beetje fantasie kan je hier allerlei figuren herkennen. De meeste gidsen spreken bijna geen Engels, maar toch hebben ze allemaal een paar zinnetjes ingestudeerd. Look a frog! Look a Boeddha! Look a woman’s breast! En zo zal je er nog veel horen, wij hebben hier veel gelachen!

Coffin Cave

De laatste grot is enkel te bereiken met een bamboo raft. Als je een zakje visvoer hebt gekocht bij de ingang, is dit de perfecte plek om het tevoorschijn te halen. Op de raft wordt je gevolgd door tientallen grote meervallen. Met een beetje geluk zie je allemaal vleermuizen boven je hangen. Eenmaal aangekomen in de laatste grot, ga je met een smalle ladder die vol hangt met uitwerpselen van de vleermuizen een stukje naar boven, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Door de uitwerpselen is de geur hier soms verschrikkelijk. Zowel de geur als het uitzicht en alles wat je in de grot ziet is adembenemend.

Openingstijden en prijzen

De grotten zijn dagelijks geopend van 09:00 tot 18:00. Tijdens het regenseizoen (van augustus tot november) kan het zijn dat de Coffin Cave gesloten is vanwege het hoge water. Een bezoek aan alle grotten duurt ongeveer anderhalf uur. 

Een toegangsticket kost 200 baht per persoon. Dit ticket is ook geldig voor de Pam Bok waterval en de Sai Ngam Hot Spring. De gids kost 150 baht en de boot kost 400 per groep van maximaal 3 personen.

Zo kom je bij de Tham Lod Cave

Met de scooter! Vanaf Pai is het ongeveer 50 kilometer rijden naar de Tham Lod Cave. De route is goed zelf te rijden en gaat door een prachtige slingerweg door de bergen. Onderweg kom je mooie viewpoints tegen waar je even kan stoppen en genieten van de omgeving.

Hoe kom je in Pai?

Pai is makkelijk te bereiken vanuit Chiang Mai. De meeste toeristen kiezen voor de minivan, deze vertrekt elk uur en doet er ongeveer 4 uur over om in Pai te komen. De kaartjes kosten ongeveer 200 baht en koop je bij het Arcade Busstation in Chiang Mai of online bij 12go.asia. Wij raden aan om zowel voor de heen- als de terugreis je kaartjes op tijd te kopen, want de busjes zitten snel vol. Veel mensen worden wagenziek, het is namelijk een route met heel veel bochten en de minivans rijden stevig door. 

Ook met een scooter naar Pai rijden is een populaire optie, maar hier moet je wel ervaring voor hebben. Het is een lastige route en soms gevaarlijk, de lokale bevolking haalt elkaar zelfs in de bochten in. 

De laatste optie is een huurauto, hier kozen wij zelf voor omdat de minivans al vol zaten. Deze huur je bij de luchthaven in Chiang Mai.

De leukste verblijven in Pai!

Een budgetvriendelijke maar wel heel leuke accommodatie in Pai. Het is rustig gelegen, maar toch op maar twee minuutjes wandelen van de Pai Walking Street.

Een hotel met net wat meer luxe en een mooi zwembad. Het ontbijt is hier heerlijk en de eigenaar is super behulpzaam.

Klik hier voor al onze tips over Thailand!

Inhoud

Kroatië
Over de auteur

Hi! Ik ben Eline

Een enthousiaste reiziger die dol is op avontuurlijke reizen. Samen met mijn vriend, camera en heel veel dromen is mijn passie voor reizen door de jaren heen alleen maar gegroeid. Wij delen hier al onze ervaringen, tips en foto’s en die jou kunnen helpen bij het plannen van jouw eigen onvergetelijke reisavonturen!

Gerelateerde artikelen
Kanchanaburi: de leukste bezienswaardigheden
Chiang Mai: de leukste tips voor 5 dagen
Ayutthaya: de mooiste tempels en ruïnes
Hoeveel kost een reis naar Thailand?