Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reizen in Thailand: 12 dingen die je vooraf moet weten!

Thailand is een populaire bestemming voor reizigers uit de hele wereld. De unieke cultuur en het prachtige landschap maken het een ideale bestemming voor zowel korte als lange reizen. Maar voordat je op reis gaat zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Van streetfood en vervoer tot taal en veiligheid. Lees hier meer over de belangrijkste punten voor reizen in Thailand die je van tevoren moet weten.

Cultuurverschillen

De cultuur in Thailand is heel verschillend met de cultuur in Nederland of België. Het is goed om voor je reis te weten wat de belangrijkste verschillen zijn zodat je je kan aanpassen aan de lokale cultuur. Wij hebben hieronder de belangrijkste punten opgesomd.

  • Tempelbezoek

Bedek je schouders en knieën wanneer je een tempel wil bezoeken. Bij de meeste tempels is dit voor zowel mannen als vrouwen verplicht. Bij sommige tempels zien ze korte broeken bij mannen door de vingers, maar het is een teken van respect om wel een lange broek te dragen. Vaak kun je omslagdoeken lenen of huren bij de entree. Schoenen trek je uit voor je de tempel binnengaat. 

  • Het hoofd en de voeten

Het hoofd is heilig in Thailand, iemands hoofd aanraken wordt niet gewaardeerd, ook niet bij kinderen. De voeten zijn dan weer onrein. Trek je schoenen uit wanneer je bij iemand binnen gaat, bind je schoenen niet vast aan je backpack maar berg ze netjes op.Wijs niet met je voeten naar iemand en richt de onderkant van je voeten niet naar een beeld van een boeddha. 

  • Het koningshuis

Het is in Thailand verboden om je negatief uit te laten over de koning of de koninklijke familie, hier staan zelfs gevangenisstraffen op. Om 08:00 en 18:00 hoor je op de radio en tv het Thaise volkslied. Wanneer je dit hoort, dien je recht te staan en te stoppen waarmee je bezig bent.

  • Zwemmen

Wanneer je wil afkoelen bij één van de vele prachtige watervallen in Thailand, zal je zien dat de Thai zelf met kleren het water in gaat. Op toeristische plaatsen zijn ze wel gewend aan toeristen in badkleding, maar wanneer je naar een minder toeristische plek gaat is het respectvol om je kleren aan te houden wanneer je een duik wil nemen.

Streetfood

Streetfood is de leukste manier om de Thaise keuken te ontdekken tijdens je reis. Veel toeristen vinden het een beetje eng om streetfood te proberen, maar dat is nergens voor nodig. Zeker wanneer je eet bij kraampjes waar het wat drukker is of waar je ziet dat het eten vers en goed warm gemaakt wordt, hoef je je geen zorgen te maken. Daarnaast is het ook heel goedkoop, voor 50 baht of iets meer dan een euro heb je al een hele maaltijd. Probeer een pad thai, roti pannenkoek, een heerlijke curry of in het noorden van Thailand een khao soi. Hou er rekening mee dat het eten heel erg pikant kan zijn, zelfs wanneer je aangeeft “not spicy” te willen. 

Streetfood Bangkok

Kraanwater

Je kunt geen water uit de kraan drinken in Thailand. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende flessen water bij hebt. Let ook op met ijsblokjes, als deze van kraanwater gemaakt zijn, kun je er ziek van worden. De ijsblokjes met een gat in zijn altijd veilig. Tanden poetsen met kraanwater is geen probleem. 

Vervoer

Het vervoer in Thailand is goed geregeld en ook nog goedkoop. Treinen, bussen, taxi’s en boten boek je makkelijk bij je hotel, een boekingskantoortje of wanneer je vooraf alles geregeld wil hebben, bij 12go.asia. Een taxi of tuktuk in een stad hou je aan door met je hand van boven naar onder te wapperen. Een scooter huren kan al vanaf 250 baht per dag, dit is ongeveer €6,50. Je kan met een autorijbewijs makkelijk een scooter huren, maar alleen wanneer je een motorrijbewijs hebt ben je ook verzekerd. Let dus goed op!

Geld

In Thailand betaal je met de Thaise baht, op dit moment is 1 euro ongeveer 37,34 baht waard. Het is goedkoper om euro’s mee te nemen en in Bangkok op de luchthaven te wisselen voor Thaise baht dan geld op te nemen in Thailand, wanneer je geld wil opnemen bij een ATM betaal je een extra fee. Fooi is niet gebruikelijk, maar vaak laat men wel het wisselgeld achter in een restaurant of rond je naar boven af in een taxi. Lees ook ons artikel over hoeveel een reis naar Thailand kost

Taal

Op veel plaatsen in Thailand doen ze hun best om Engels tegen toeristen te spreken. De Thai waardeert het wel wanneer je je aanpast en ook een woordje Thais probeert te spreken. Een glimlach, een hallo en dankjewel vinden ze al heel fijn. De uitspraak is afhankelijk van of je een man of vrouw bent.

Een paar handige voorbeelden zijn:

Hallo / tot ziens voor mannen: Sa-wat-dee-kap

Hallo / tot ziens voor vrouwen: Sa-wat-dee-khaa

Dankjewel voor mannen: Kap-khun-kap

Dankjewel voor vrouwen: Kap-khun-khaa

Veiligheid

Thailand is over het algemeen een veilig land om te reizen, met uitzondering van het verkeer. Er zijn elk jaar veel verkeersdoden dus wees voorzichtig, zeker wanneer je een scooter huurt. De Thai zijn verder heel vriendelijk en behulpzaam, toch komt er oplichting voor. Dit gebeurt voornamelijk in drukke steden waar je in perfect Engels wordt aangesproken, vaak zijn dit chauffeurs van taxi’s of tuktuks. Gebruik je gezond verstand en houd waardevolle spullen altijd bij je, ook al gelooft de lokale bevolking in karma en zal er dus niet snel iets gestolen worden. Daarnaast geef je nooit je paspoort als borg, dit is jouw meest waardevolle bezit. Neem daarom wat kopieën van jouw paspoort mee. In een hotel zullen ze wel altijd jouw paspoort vragen voor de registratie, hier maken ze zelf een kopie waarna je hem direct terug krijgt. 

Doi Inthanon

Thaise massages

Een thaise massage is alles behalve ontspannend! Handen, ellebogen en knieën worden gebruikt om druk uit te oefenen op je spieren en te stretchen. Toch zou de massage goed zijn om stress te verlichten, stimuleert het de bloedsomloop en haalt blokkades weg. De Thaise massage moet je tijdens je reis minstens 1 keer proberen. Je vindt in Thailand bijna op elke hoek van de straat wel een massagesalon. 

Kleding op maat

In Thailand kun je goedkoop kleding op maat laten maken. Vooral in Bangkok zitten er veel kleermakers. Voor €150 euro vind je al een maatpak met overhemd, deze zijn vaak binnen 1 dag al klaar maar zijn na een paar keer dragen niet meer mooi. Ben je op zoek naar kwaliteit? Vermijd dan de proppers op straat! Een degelijk maatpak begint vanaf €250, dit duurt vaak 3-5 dagen en je moet een aantal keer gaan passen. De prijzen van jurken beginnen vanaf €25. 

Inentingen

Een vaccinatie voor gele koorts is verplicht als je in een gele koortsland bent geweest in de zeven dagen voor je vertrek. Hepatitis A en DTP zijn aanbevolen. Informeer voor je vertrek altijd even bij de huisarts of GGD.

Visum

Enkel wanneer je langer dan 30 dagen in Thailand verblijft of wanneer je voor zaken naar Thailand reist, dien je een visum aan te vragen. Verblijven van minder dan 30 dagen zijn voor toeristen uit Nederland en België visumvrij.

Beste reistijd

Thailand kun je eigenlijk het hele jaar door bezoeken, maar je kan wel rekening houden met de hitte en de regenseizoenen. Vaak zijn er tijdens het regenseizoen korte maar hevige buien. De rest van de dag kan het zonnig zijn. Hieronder lees je per gebied de beste reistijd. 

  • Het midden van Thailand:

De beste reistijd is van november tot en met februari met temperaturen tussen 30 en 35 graden overdag en tussen 22 en 27 graden ‘s nachts. 

Het regenseizoen duurt van juni tot en met oktober. 

  • Het noorden van Thailand:

De beste reistijd is van november tot en met februari met temperaturen tussen 25 en 35 graden overdag en tussen 10 en 25 graden ‘s nachts. In deze periode valt er bijna geen regen. 

Het regenseizoen duurt van mei tot en met oktober. 

In maart en april is het hier “smokey season”, door het verbranden van afval en velden hangt er enorm veel smog en kan het erg stinken. 

  • De oostkust in het zuiden van Thailand: 

De beste reistijd is van december tot september met temperaturen rond 30 graden overdag en 25 graden ‘s nachts. 

Het regenseizoen duurt van oktober tot en met december. 

  • De westkust in het zuiden van Thailand:

De beste reistijd is van november tot april met temperaturen tussen 30 en 35 graden overdag en 24 graden ‘s nachts. 

Het regenseizoen duurt van mei tot en met november.

Khao Sok National Park

Klik hier voor al onze tips over Thailand!

Inhoud

Kroatië
Over de auteur

Hi! Ik ben Eline

Een enthousiaste reiziger die dol is op avontuurlijke reizen. Samen met mijn vriend, camera en heel veel dromen is mijn passie voor reizen door de jaren heen alleen maar gegroeid. Wij delen hier al onze ervaringen, tips en foto’s en die jou kunnen helpen bij het plannen van jouw eigen onvergetelijke reisavonturen!

Gerelateerde artikelen
Reisroute: Thailand in 3 tot 6 weken
De leukste fietstocht in Bangkok met Co van Kessel
Chiang Rai: 5 leuke dingen om te doen
Grand Canyon in Chiang Mai