Bangkok is een enorm grote stad met een oppervlakte van maar liefst 1569 vierkante kilometer. En met meer dan 10 miljoen inwoners kun je jezelf wel voorstellen dat het verkeer enorm druk kan zijn. Om van de ene kant naar de andere kant van Bangkok te komen ben je dus wel een tijdje onderweg. Het openbaar vervoer in Bangkok is goed geregeld, maar spitstijden kun je beter vermijden. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende mogelijkheden.
De taxi is waarschijnlijk de makkelijkste manier van transport in Bangkok. Het zijn felgekleurde auto’s met meestal een bordje met daarop “Taxi-meter”, je vindt ze overal in de stad. Wanneer je gebruik wil maken van een taxi hou je het best een rijdende taxi aan. De taxi’s die geparkeerd op jou staan te wachten vragen vaak een veel hogere prijs. Zwaai met je hand op en neer om aan te tonen dat je mee wil rijden, vertel waar je heen wilt en geef aan dat je op de meter wilt rijden door “meter on please” te zeggen. Alleen als de chauffeur daarmee instemt, stap je in, anders pak je de volgende. Het starttarief op de meter is 35 baht en daarna 10-15 baht extra per kilometer. Zorg er voor dat je kleine briefjes bij je hebt, ze hebben vaak niet voldoende wisselgeld bij.
Fooien zijn niet gebruikelijk in Thailand.
Een ritje in een tuktuk hoort een beetje bij Bangkok. Ooit was dit een populair vervoermiddel, tegenwoordig is het meer een toeristische attractie. Het is vaak duurder dan een taxi, maar je moet het een keer meegemaakt hebben. Vertel de chauffeur waar je naartoe wil, onderhandel over de prijs en maak duidelijk dat je geen stops wilt maken. Als je dit niet zegt stoppen ze vaak bij winkeltjes waar je naar binnen moet, als je dan iets koopt krijgt de chauffeur daar een commissie over. Hierdoor duurt een ritje met de tuktuk dan veel langer.
Een scooter taxi wordt vooral gebruikt door locals. Zeker tijdens de files manoeuvreren ze makkelijk door het drukke verkeer en kom je snel op je bestemming. Dit is ook meteen de gevaarlijkste manier van vervoer in Bangkok. Je herkent ze aan de felle hesjes met een nummer op de achterkant. De bestuurders spreken meestal geen engels waardoor het als toerist moeilijk is om hier gebruik van te maken.
De allerleukste manier van vervoer in Bangkok is met de boot over de Chao Phraya rivier. Onderweg kom je al mooie bezienswaardigheden tegen, zoals de Wat Arun. Het is een makkelijke en snelle manier van transport, je hebt nooit last van files. Er zijn 4 routes met elk een eigen kleur vlag. Wij hebben het meest gebruik gemaakt van de oranje route, deze kost maar 16 baht per persoon. Wacht tot er een boot met de juiste vlag aankomt, daarna moet je snel opstappen. Een kaartje koop je bij de pier, maar het kan ook nog op de boot zelf. Iedere pier heeft een routekaart of download de ViaBus app om je route te plannen.
De bus is veruit de goedkoopste manier van vervoer in Bangkok. Je reist echt tussen de locals waardoor wij dit een hele leuke manier van reizen vinden. Er zijn 2 soorten bussen: de nieuwe bussen met airconditioning en de oude bussen met open ramen. De prijs van de bus hangt af van welk type bus je neemt. De oude bussen kosten maar 8 baht per persoon, voor de bussen met airconditioning betaal je tussen 16 en 25 baht per persoon. Download de ViaBus app om je route te plannen, zo kun je makkelijk zien welke bus je moet nemen en veel bussen hebben zelfs een gps systeem zodat je op de app kan zien waar ze rijden. Een bus is niet de snelste manier van vervoer in Bangkok, maar als je niet in de spitstijden de bus neemt is het een heel goede optie!
De Skytrain is een snelle en veilige manier om door Bangkok te reizen. Je vermijdt de files, dus zeker tijdens spitstijden is dit een aanrader. Je koopt een kaartje bij de kaartautomaat of bij de kassa en je betaalt cash. De kosten zijn afhankelijk van het aantal stops dat je gaat maken, maar reken op 15 tot 58 baht per ticket. Er staan overal toegangspoorten waar je je kaartje moet gebruiken, ook om het station weer te verlaten. Er zijn 2 lijnen beschikbaar, vanaf deze lijnen kun je ook overstappen op de Metro of de Airport Rail Link.
De metro werkt eigenlijk op dezelfde manier als de Skytrain. Er is maar 1 lijn en deze verbindt het Hua Lamphong treinstation met Mo Chit. Onderweg kun je op 5 stations overstappen op de Skytrain, maar de tickets voor de metro gelden niet voor de skytrain of andersom. Een ticket kopen werkt wel op dezelfde manier als bij de skytrain en ook hier heb je poortjes waar je je ticket nodig hebt. Prijzen liggen tussen 16 en 42 baht per ticket.
Als laatste heb je nog de Airport Rail Link. Dit is het makkelijkste transport van en naar de luchthaven. Kom je van de luchthaven en neem je de Airport Rail Link? Dan kan je overstappen op de skytrain om verder te reizen.
Here Hostel is een gezellig hostel vlakbij Khao San Road. Je kunt hier chillen in de tuin of even afkoelen in het zwembad.
Dit hotel ligt niet ver van de Khao San Road, maar niet midden in de drukte. Hier kan je relaxen aan een infinity pool.
Hansa Bangkok House is een gezellig hotel voor een goede prijs. Het ontbijt is hier echt heerlijk.
Een enthousiaste reiziger die dol is op avontuurlijke reizen. Samen met mijn vriend, camera en heel veel dromen is mijn passie voor reizen door de jaren heen alleen maar gegroeid. Wij delen hier al onze ervaringen, tips en foto’s en die jou kunnen helpen bij het plannen van jouw eigen onvergetelijke reisavonturen!