Search
Close this search box.

Kanchanaburi: de leukste bezienswaardigheden

Kanchanaburi is vooral bekend vanwege de brug over de rivier Kwai. Veel toeristen kiezen ervoor om Kanchanaburi te bezoeken tijdens een dagtrip maar Kanchanaburi heeft echter zo veel meer te bieden dan alleen de beroemde brug. Prachtige natuur, bijzondere tempels, fijne Thaise cultuur en een rijke geschiedenis zorgen ervoor dat je hier makkelijk een paar dagen kan verblijven. Wij vertellen je graag wat je niet mag missen in Kanchanaburi.

Bridge on the River Kwai

De bekendste bezienswaardigheid van Kanchanaburi is zonder twijfel de brug over de rivier Kwai en hoewel het erg toeristisch is, is de brug zeker een bezoekje waard. De trein rijdt nog maar een paar keer per dag over de brug. Wanneer je een fluitje hoort, moet je in één van de inhammen gaan staan zodat de trein erdoor kan. De brug werd 2 jaar nadat hij af was gebombardeerd. De Japanners hielpen na de oorlog de brug herstellen, wat je kan zien aan de rechthoekige delen van de brug, de ronde bogen zijn nog van de originele brug.

Birma spoorlijn of dodenspoorlijn

Een andere mooie plaats om de Birma spoorlijn te zien is bij Tham Krasae. Dit is het enige originele stuk spoorlijn dat door de krijgsgevangenen is gebouwd en nog in gebruik is. Je kan hier over de spoorlijn lopen en tegelijk genieten van het prachtige uitzicht over de River Kwai Noi. De leukste manier om hier te komen is door zelf een ritje te maken op deze trein. Je vertrekt vanaf Kanchanaburi treinstation en stapt uit bij Tham Krasae Bridge Station. De trein vertrekt maar 3 keer per dag en een kaartje kost 100 baht. Je kan ook een scooter huren en hierheen rijden, dit is makkelijk te combineren met een bezoek aan Hellfire Pass. 

Hellfire Pass

De bouw van de Birma spoorlijn ging 24 uur per dag door. Op sommige plaatsen moest er dwars door een bergketen gekapt en gebombardeerd  worden, waarvan de Hellfire Pass, ook bekend als Konyu Cutting, het grootste en bekendste voorbeeld is. De naam is te danken aan de oranjerode gloed van de fakkels en schaduwen, die veel weg hadden van het hellevuur. En een hel was het zeker, de krijgsgevangen maakten soms werkdagen tot 18 uur. Veel van deze gevangenen zijn hier gestorven, waardoor de Birma spoorlijn de bijnaam dodenspoorlijn kreeg. Dit deel van de spoorlijn is niet meer in gebruik, wel kun je over een deel van de originele pas lopen. Je vindt hier ook een museum en kan met een audiogids meer te weten komen over de verschrikkelijke werkomstandigheden.

Wat Ban Tham

Wat Ban Tham staat ook bekend als de drakentempel. Wanneer je deze tempel bezoekt, zal je er snel achter komen waarom hij deze naam krijgt. Je loopt namelijk via een drakenhoofd een trap omhoog door de rest van het lichaam. Het is een behoorlijke klim naar boven, maar je komt uit bij het meest indrukwekkende deel van de tempel. Namelijk een grot met een mooi Boeddhabeeld. Je kan ook nog een wenteltrap verder omhoog nemen waar je kan genieten van een mooi uitzicht. Wat Ban Tham is gratis te bezoeken. 

Wat Tham Seua 

Wat Tham Seua, oftewel Tiger Cave Tempel, is een groot tempelcomplex op een paar kilometer van Wat Ban Tham. Je ziet hier een prachtig en enorm groot Boeddhabeeld. Ook vind je hier wat kleinere tempels en mooie uitzichten over de rijstvelden. Wat Tham Seua is ook gratis te bezoeken. 

Giant Monkey Pod Tree

Wanneer je met de scooter naar Wat Ban Tham en Wat Tham Seua rijdt, kan je ook even een kleine omweg maken naar deze reusachtige boom. De Giant Monkey Pod Tree is meer dan 100 jaar oud, zo’n 20 meter hoog en heeft een diameter van meer dan 50 meter.

Erawan Watervallen

Op ongeveer 65 kilometer van Kanchanaburi ligt het Erawan National Park. Hier vind je schitterende watervallen. Het is een goed onderhouden wandelpad, maar wel een behoorlijke klim omhoog. De route brengt je langs zeven verschillende niveaus met telkens weer een mooie waterval. Het is ongeveer 2 kilometer wandelen naar het hoogste niveau. Bij elke waterval kan je een verfrissende duik nemen, maar schrik niet, de vissen komen graag aan je voeten knabbelen. Erawan National Park is iedere dag van 08:00 tot 16:00 geopend en kost 300 baht per persoon. Je kan er komen met de bus, een dagtrip of zelf rijden met een scooter. Wij kozen voor de laatste optie zodat we als eerste in het park waren en de watervallen voor onszelf hadden. Het is met een scooter zeker anderhalf uur rijden, maar de route ernaartoe is ook prachtig. 

Zo kom je in Kanchanaburi

Kanchanaburi is het makkelijkst te bereiken vanaf Bangkok. Vanaf Thonburi Railway Station in Bangkok kan je de derde klasse trein nemen. Kaartjes kosten 100 baht per persoon en kunnen enkel ter plaatse gekocht worden. De trein vertrekt twee keer per dag, om 07:50 en 13:55, zorg dat je op tijd bent, soms wil de trein weleens een paar minuten eerder vertrekken. Na ongeveer 3 uur genieten van de mooie uitzichten kom je aan in Kanchanaburi. Een andere optie is om een bus of minivan te boeken via 12go.asia. Deze vertrekken vanaf Southern Terminal of Mochit New Van Terminal. Ook dit duurt ongeveer 3 uur. Kaartjes zijn iets duurder dan met de trein, maar je hebt wel meer comfort. De laatste optie is ook meteen de duurste, namelijk een taxi. De rit duurt zo’n 2 uur en kost je ongeveer 1200-1500 baht.

Vervoer in Kanchanaburi

In Kanchanaburi rijden voldoende taxi’s en tuktuks rond die je overal naartoe kunnen brengen. Sommige bezienswaardigheden liggen wat verder van het centrum, waardoor de prijzen voor een taxi kunnen oplopen. Vaak zijn deze bezienswaardigheden wel goed bereikbaar met een bus of trein. Maar de leukste manier om Kanchanaburi te verkennen vonden wij met een scooter, deze huur je al voor 200 baht per dag. De wegen zijn goed begaanbaar, de drukte valt mee en de bezienswaardigheden staan duidelijk aangegeven. 

De leukste verblijven in Kanchanaburi!

Budgetreiziger? Dan is dit hostel ideaal. Vlakbij het treinstation en de brug vind je dit gezellig hostel waar je makkelijk andere mensen leert kennen.

Een mooi resort niet ver van de brug over de River Kwai. Koel af in het leuke zwembad en ‘s ochtends kan je hier van het ontbijt genieten aan de rivier.

The Float House River Kwai is veruit de leukste plek om te overnachten in Kanchanaburi. Een luxe drijvend hutje in het midden van de prachtige natuur.

Klik hier voor al onze tips over Thailand!

Inhoud

Kroatië
Over de auteur

Hi! Ik ben Eline

Een enthousiaste reiziger die dol is op avontuurlijke reizen. Samen met mijn vriend, camera en heel veel dromen is mijn passie voor reizen door de jaren heen alleen maar gegroeid. Wij delen hier al onze ervaringen, tips en foto’s en die jou kunnen helpen bij het plannen van jouw eigen onvergetelijke reisavonturen!

Gerelateerde artikelen
Ayutthaya: de mooiste tempels en ruïnes
Reizen in Thailand: 12 dingen die je vooraf moet weten!
Koh Phi Phi: alle must do’s op een rijtje
Wat doen op Koh Lanta?