Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ayutthaya: de mooiste tempels en ruïnes

Ayutthaya was 400 jaar lang de hoofdstad van Siam, de voormalige naam van Thailand.. De stad werd in 1767 vernield en geplunderd door de Birmezen. Op haar hoogtepunt telde de stad 1 miljoen inwoners, tegenwoordig wonen er nog maar 50.000 mensen. De oude stad is nooit meer heropgebouwd en staat sinds 1992 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Er zijn veel prachtige ruïnes te vinden waardoor je deze stad niet mag overslaan tijdens jouw rondreis door Thailand. Één volledige dag is voldoende om de mooiste tempels en tempelruïnes op de fiets of scooter te ontdekken. Hier vind je een overzicht van de mooiste tempels en ruïnes in Ayutthaya.

Wat Phanan Choeng

Wat Phanan Choeng staat vooral bekend om het 19 meter hoge gouden beeld van een zittende Boeddha. Ook de mooie muurschilderingen en details zijn indrukwekkend. Er komen nog niet heel veel toeristen naar deze tempel en wordt nog voornamelijk bezocht door locals die hier komen bidden. Ook zal je hier veel monniken zien. De entree is 20 baht. 

Wat Yai Chai Mongkol

Één van de belangrijkste tempels van Ayutthaya is Wat Yai Chai Mongkol. Je vindt hier heel veel in geel gehulde boeddhabeelden. Vooral de 7 meter lange, liggende boeddha is een trekpleister, maar klim ook zeker even naar boven voor een mooi uitzicht over het hele complex. Het kan hier heel druk zijn, dus je bezoekt de tempel best vroeg in de ochtend of net later op de dag. De entree is ook hier 20 baht. 

Wat Mahathat

Wat Mahathat is vooral bekend vanwege het hoofd van een Boeddhabeeld tussen de wortels van een net zo mooie bodhiboom. Het is een raadsel hoe het hoofd hier is terechtgekomen. Er gaan verhalen dat iemand het probeerde te stelen, maar dat het te zwaar was om mee te nemen en daarom hier heeft achtergelaten. Het is in ieder geval een bijzonder plekje om niet te missen. De entree is 50 baht. 

Wat Ratchaburana

Wat Ratchaburana ligt naast Wat Mahathat. Deze tempelruïne is veel rustiger en eigenlijk veel mooier dan Wat Mahathat. De grote toren wordt zelfs gezien als één van de mooiste ruïnes van Ayutthaya. De entree is 50 bath. 

Wat Phra Si Sanphet

Één van de mooiste tempels was ook de belangrijkste van Ayutthaya. Wat Phra Si Sanphet behoorde tot het koninklijk paleis, zoals de Wat Phra Kaew in Bangkok. Van het paleis is echter niets meer over. De drie prachtige torens, ook wel chedi’s genoemd, zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen. De entree is 50 baht. 

Wat Phra Ram

Wat Phra Ram wordt door veel toeristen overgeslagen en wij zijn hier ook per toeval terecht gekomen. Het is een mooie tempel vlakbij Wat Phra Si Sanphet, maar dan wel veel rustiger. Een mooie tempel om te bezoeken wanneer je voldoende tijd hebt. Entree is 50 baht.

Wat Chaiwatthanaram

Wat Chaiwatthanaram hoort ook zeker in het rijtje van mooiste tempels thuis. Het is de laatste tempel die wij bezochten en we raden je aan om hetzelfde te doen. Hij is echt prachtig om tijdens zonsondergang te bekijken. Deze tempel ligt aan de Chao Phraya rivier en de entree bedraagt 50 baht. 

Belangrijk om vooraf te weten!

Helaas zie je nog veel toeristen olifantenritjes maken. De olifanten worden al jong bij hun moeder weggehaald en mishandeld tot ze tam genoeg zijn. Wanneer je door Ayutthaya reist, kom je deze olifanten midden in de oude stad tegen. Wij keuren dit soort mishandeling niet goed en raden het dus heel erg af om olifantenritjes te maken!

Wanneer je tempels gaat bezoeken is het belangrijk dat je knieën en schouders bedekt zijn. Zeker als vrouw, maar ook als man is het een teken van respect. Ook met de onderkant van je voeten naar Boeddha gericht zitten is respectloos.

Hoe kom je in Ayutthaya?

Vanuit Bangkok kan je kiezen tussen de trein, minivan of taxi. Met de trein doe je er ongeveer 45 minuten over en dit kan al vanaf 95 baht. Met een minivan vertrek je vanaf Mochit New Van Terminal, je doet er anderhalf uur over en dit kost je ongeveer 150 baht. Dit regel je makkelijk zelf online via 12go.asia.

Wij kwamen vanaf Kanchanaburi en zijn met een minivan via Bangkok naar Ayutthaya gereisd. Rechtstreeks van Kanchanaburi naar Ayutthaya reizen kan je regelen bij je accommodatie of bij een boekingskantoor in de stad.

Vervoer in Ayutthaya

De oude stad van Ayutthaya is niet heel groot. Een leuke manier om deze stad te verkennen is met de fiets of scooter. Bij de meeste hotels kun je deze makkelijk huren, mocht dit niet het geval zijn dan vind je deze tegenover het treinstation. Wil je liever niet zelf fietsen of rondrijden op de scooter? Dan kan je ook rondgereden worden in een tuktuk.

De leukste verblijven in Ayutthaya!

Dit is een leuk hotel in Ayutthaya voor iedereen met een klein budget. De bedden zijn hier heel comfortabel!

Een leuk hotel met vriendelijk en behulpzaam personeel. De tuin is erg gezellig ingericht.

Je slaapt hier in een bungalow aan het water, waar je kan genieten van de rust en de natuur. Er is een fijn zwembad om af te koelen en er zijn gratis leenfietsen.

Klik hier voor al onze tips over Thailand

Inhoud

Kroatië
Over de auteur

Hi! Ik ben Eline

Een enthousiaste reiziger die dol is op avontuurlijke reizen. Samen met mijn vriend, camera en heel veel dromen is mijn passie voor reizen door de jaren heen alleen maar gegroeid. Wij delen hier al onze ervaringen, tips en foto’s en die jou kunnen helpen bij het plannen van jouw eigen onvergetelijke reisavonturen!

Gerelateerde artikelen
Tham Lod Cave: de mooiste grotten vlakbij Pai
Ayutthaya: de mooiste tempels en ruïnes
De leukste fietstocht in Bangkok met Co van Kessel
Bangkok: de leukste dingen om te doen + planning