Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tolwegen in Portugal: alles wat je moet weten

Portugal is een ideale bestemming om een rondreis te maken met een (huur) auto. Een groot deel van de snelwegen zijn ook meteen tolwegen, in totaal zo’n 29. De kans dat je te maken krijgt met tolwegen is dus groot. Er zijn 2 soorten tolwegen en het is goed om te weten wat het verschil is zodat je goed voorbereid aan je reis kan beginnen en niet voor verrassingen komt te staan wanneer je weer thuis bent.

Soorten tolwegen

  • Klassieke tolwegen

Dit zijn de tolwegen met de (bemande) poortjes. Aan het begin van de tolweg trek je bij de tolpoortjes een kaartje, wanneer je deze hebt kan je doorrijden en bij het verlaten van de tolweg betaal je het verschuldigde bedrag aan de slagboom. Bij de meeste tolwegen kan je met je bankpas of creditkaart betalen, maar zorg ervoor dat je cash op zak hebt voor wanneer dit niet kan.

  • Elektronische tolwegen

Er zijn in Portugal ook wegen waar je enkel elektronisch kan betalen. Deze tolwegen worden aangeduid met ‘Portagem electronica’ of ‘Electronic toll only’. Hier vind je geen tolpoortjes, maar betaal je de tol op basis van kentekenregistratie. Hieronder vertellen we hoe je deze tol kan betalen.

Tol betalen met een huurauto

Wanneer je een auto huurt kun je er een tolbadge bij huren. Dit is verreweg de makkelijkste optie. Zo wordt de tol achteraf bij de verhuurder in rekening gebracht. Wanneer je dit kastje niet huurt bij de auto, wordt het allemaal wat lastiger. Dan kan je de tol namelijk alleen bij een postkantoor (CTT) betalen. Dit kan vanaf de tweede werkdag tot maximaal 7 werkdagen nadat je over een tolweg hebt gereden. Je moet dan het kenteken van de huurauto doorgeven en vervolgens kan je betalen. Informeer je dus even bij de verhuurder om te kijken welke optie voor jou het beste is.

Tol betalen met je eigen auto

Rijd je met je eigen auto? Dan heb je nog verschillende opties om de tol te betalen. Hieronder zetten we ze voor je op een rij met wat extra uitleg.

  • Tolbadge

Een tolbadge kan je vooraf aanschaffen en gebruiken op de tolwegen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië in een ANWB-winkel of VAB. Deze is gekoppeld aan je kenteken en bankrekening. Met de tolbadge heb je geen last van wachtrijen aan de tolpoortjes. Wanneer je een tolbadge koopt, betaal je elke maand dat je het apparaatje gebruikt 3 euro + de tolkosten. Als je regelmatig naar deze landen reist, is een tolbadge wel aan te raden.

  • EasyToll

EasyToll is enkel op elektronische tolwegen te gebruiken. Je moet je creditkaart koppelen aan je kenteken waarna het bedrag automatisch wordt afgeschreven nadat je over een tolweg hebt gereden. Je kan dit doen aan een ‘Welcome point’ aan sommige grensovergangen of je kan je vooraf registreren via deze website

  • TollCard

Heb je geen creditkaart of gebruik je deze liever niet? Dan kan je ook voor een TollCard kiezen. Dit is een prepaidkaart van €5, €10, €20 of €40. De TollCard is ook alleen op elektronische tolwegen te gebruiken en is te koop bij CTT postkantoren, tankstation of online. Deze kaart moet je activeren door het versturen van een SMS met een code en het kenteken. Wanneer het tegoed opraakt, ontvang je een SMS. De TollCard is 1 jaar geldig of tot wanneer het bedrag op is.

  • TollService

Wanneer je maar kort in Portugal bent kan je ook kijken naar TollService. Deze kan je krijgen bij CTT postkantoren. Je hebt hier keuze in 3 opties: 

– Een driedaagse kaart voor de elektronische tolwegen

– Een trajectkaart A28 of A41 Spanje – vliegveld van Porto

– Een trajectkaart A22 – vliegveld van Faro

  • Achteraf betalen

Wanneer je per ongeluk over een elektronische snelweg rijd zonder één van bovenstaande opties, kan je achteraf checken of je nog een openstaande tol moet betalen via deze website. Wij raden je aan om in dat geval zo snel mogelijk je kenteken te registreren bij bijvoorbeeld EasyToll om boetes te vermijden. Het kan namelijk zo zijn dat niet alle tolwegen hierop verschijnen. Vaak kan je pas na 30 dagen betalen. 

Klik hier voor al onze tips over Portugal!

Inhoud

Kroatië
Over de auteur

Hi! Ik ben Eline

Een enthousiaste reiziger die dol is op avontuurlijke reizen. Samen met mijn vriend, camera en heel veel dromen is mijn passie voor reizen door de jaren heen alleen maar gegroeid. Wij delen hier al onze ervaringen, tips en foto’s en die jou kunnen helpen bij het plannen van jouw eigen onvergetelijke reisavonturen!

Gerelateerde artikelen
Ponta da Piedade: een pareltje in de Algarve
Benagil Cave: alles wat je vooraf moet weten
Reisroute: Portugal in 3 weken
Ursa Beach: hike naar het mooiste strand van Portugal