Search
Close this search box.

Douro vallei: een prachtige wijnstreek in Portugal

De Douro vallei is de oudste afgebakende wijnregio ter wereld en staat samen met het oude stadscentrum van Porto sinds 2001 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De vallei ligt in het noorden van Portugal en is vernoemd naar de Douro rivier, wat ‘gouden rivier’ betekent. Deze rivier stroomt door een prachtig, groen landschap vol wijnterrassen afgebakend met stenen muurtjes. Wijn proeven, een boottocht, prachtige uitzichten en één van de mooiste autoroutes ter wereld. Deze wijnregio mag je niet overslaan tijdens je rondreis door Portugal en wij vertellen je er graag meer over!

Een indrukwekkende roadtrip

Een absolute must do is een road trip door de Douro vallei! Rij met een auto of camper over de kronkelende wegen tussen de wijngaarden, bergtoppen en geniet van prachtige uitzichten. De Estrada Nacional 222 gaat van Vila Nova de Gaia tot bijna aan de Spaanse grens. Het mooiste gedeelte vind je tussen Peso da Régua en Pinhão. Dit gedeelte is 27 kilometer lang, heeft 93 bochten en is één van de mooiste autoroutes ter wereld. Je kan het beste in Pinhão beginnen, dan ligt de rivier aan je rechterkant en kun je makkelijk stoppen op de parkeerplaatsen om van het uitzicht te genieten. 

De mooiste panorama’s

Door het heuvelachtige landschap vind je in de Douro vallei veel prachtige uitzichten of miradouros in het Portugees. Miradouro de São Leonardo da Galafura is het hoogste punt van de vallei en ligt op een half uurtje over slingerende bergwegen rijden van Peso da Régua. Andere prachtige miradouros zijn: Miradouro Casal de Loivos, Miradouro de Santo António en Miradoura de São Salvador do Mundo.

Wijn proeven in een quinta

Je kan natuurlijk niet naar de Douro vallei gaan zonder minstens één van de wijnen te proeven. Portwijnen mogen alleen hier geproduceerd worden. De wijnboerderijen worden quinta’s genoemd, hier kun je rondleidingen krijgen en wijn proeven. In sommige van deze quinta’s kun je ook overnachten met een prachtig uitzicht. Quinta do Seixo produceert de Sandeman Port en is waarschijnlijk het bekendste wijnhuis. Ben je op zoek naar een bijzondere overnachting? Bij Quinta da Pacheca kun je overnachten in een wijnvat.

Pinhão

Pinhão is één van de mooiste dorpjes in de Douro vallei. Het is maar 3 vierkante kilometer groot en heeft amper 600 inwoners. Toch mag je hier niet zomaar voorbij rijden. Het rijkelijk met blauwe tegeltjes versierde treinstation is prachtig en zelfs één van de mooiste treinstations ter wereld. De 24 panelen met azulejos laten de landschappen van de Douro en werken op de wijngaarden zien. De nabijgelegen spoorwegbrug over de rivier is ontworpen door Gustav Eiffel. Uiteraard vind je ook in Pinhão verschillende gezellige quinta’s. 

Peso da Régua

Peso da Régua is het hart van de port productie en wordt omgeven door wijngaarden en prachtige uitzichten. Vanaf hier vertrokken in het verleden rabelo’s, authentieke boten, met gevulde wijnvaten richting Vila Nova da Gaia waar de wijn in de kelders verder gerijpt werd. Het dorpje zelf is niet bijzonder mooi, maar je vindt hier het Douro museum waar je alles kunt leren over de Douro vallei en de portwijnen. 

Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia is een wijk van Porto, hoewel het dus niet in de Douro vallei ligt is het wel een belangrijk onderdeel van de vallei. Over de Douro rivier werden de vaten rode en portwijnen naar Porto gebracht. Vila Nova de Gaia ligt aan de zuidkant van de Douro rivier en hier liggen verschillende porthuizen waar je rode en portwijnen uit de Douro vallei kunt proeven. 

Maak een boottocht over de Douro rivier

Vanaf Vila Nova de Gaia kun je met een boottocht naar de Douro vallei waarbij je op verschillende plaatsen stopt voor een leuke foto, lunch en natuurlijk wijn proeven tijdens rondleidingen in verschillende wijnhuizen. In Pinhão stap je ook even op een rabelo, een boot waarop vroeger de wijnvaten naar Porto vervoerd werden. Deze boottocht boek je hier en duurt een hele dag.

Wanneer je een roadtrip door de Douro vallei maakt, kun je ook in Pinhão opstappen op een 2 uur durende boottocht over de Douro rivier.

De leukste verblijven in Porto!

Deze studio’s hebben een prachtig uitzicht over de rivier!

Gezellige appartementen waarvan sommigen met een prachtig uitzicht op de rivier.

Deze stijlvolle appartementen hebben een leuk binnenpleintje waardoor je niet het gevoel hebt dat je in een drukke stad zit.

Klik hier voor al onze tips over Portugal!

Inhoud

Kroatië
Over de auteur

Hi! Ik ben Eline

Een enthousiaste reiziger die dol is op avontuurlijke reizen. Samen met mijn vriend, camera en heel veel dromen is mijn passie voor reizen door de jaren heen alleen maar gegroeid. Wij delen hier al onze ervaringen, tips en foto’s en die jou kunnen helpen bij het plannen van jouw eigen onvergetelijke reisavonturen!

Gerelateerde artikelen
Hoeveel kost een reis naar Portugal?
Reisroute: Portugal in 3 weken
De leukste hotels in Lissabon
Douro vallei: een prachtige wijnstreek in Portugal