Willemstad: de 9 leukste dingen om te doen

Willemstad is de hoofdstad van Curaçao. Wanneer je aan Curaçao denkt, denk je ongetwijfeld aan zon, zee en strand. Maar een uitstapje naar het kleurrijke Willemstad mag niet ontbreken tijdens jouw vakantie op Curaçao. Willemstad telt ongeveer 140.000 inwoners en is door de Sint Annabaai opgesplitst in 2 delen. In de wijken Punda, Pietermaai, Otrobanda en Sharloo vind je de meeste hotels, restaurants en bezienswaardigheden. Heb je vakantieplannen voor Curaçao? Lees hier welke activiteiten niet mag missen in Willemstad. Alles ligt op wandelafstand van elkaar en zou je prima in 1 dag kunnen doen.

Bewonder de kleurrijke handelskade

De meest iconische bezienswaardigheden van Willemstad zijn de handelskade en de pontjesbrug. Vanaf de pontjesbrug heb je een mooi uitzicht over de handelskade. Het zijn typisch Nederlandse pakhuizen die voorzien zijn van opvallende kleuren. Rondom de kade woonden vroeger veel mensen die hun geld verdienden met het laden en lossen van de schepen, daarnaast waren er handelaren en winkeliers die winkels en kantoren hier gevestigd hadden. De handelskade was hét centrum van Curaçao en het was hier vaak zo druk dat er amper ruimte was voor voetgangers. Tegenwoordig is de handelskade vooral een iconische en toeristische trekpleister met restaurants en winkels. 

Willemstad

Wandel over de pontjesbrug

De pontjesbrug heet officieel de Koningin Emmabrug en kan volledig opendraaien als er een boot door moet. Hierdoor heeft het nog een derde naam gekregen: swinging old lady. Het is de enige drijvende draaibrug ter wereld en is de verbinding tussen de wijken Punda en Otrobanda. Wanneer er een boot aankomt, hoor je een belletje en zie je plots allemaal mensen rennen om nog snel de brug over te steken. Als de brug open staat kun je in de tussentijd gebruik maken van de gratis veerboten vlakbij de brug.

Willemstad

Kura Hulanda museum

Iets wat je zeker niet mag overslaan tijdens je reis naar Curaçao is het Kura Hulanda Museum. Het is een indrukwekkend museum dat het hele verhaal vertelt over het slavernijverleden van Curaçao. Het Kura Hulanda Museum laat de slavenhandel zien en de verschrikkelijke omstandigheden waarin de slaven moesten leven. Ik raad je aan om dit museum met een gids te bezoeken, dat wordt je bij binnenkomst aangeboden.

Ga lunchen bij Plasa Bieu

Heb je honger en wil je kennismaken met de lokale keuken van Curaçao? Ga dan even lunchen bij Plasa Bieu! Verwacht geen hippe tent maar een eenvoudig interieur met verschillen keukens waar je voor weinig veel kan eten. Ook de locals komen hier graag. Met uitzondering van zondag zijn ze elke dag van 10:00 tot 15:00 geopend.

Op zoek naar street art in Otrobanda en Sharloo

Otrobanda betekent letterlijk ‘de andere oever’, een verwijzing naar het feit dat Otrobanda aan de overkant van de Sint Annabaai ligt. Deze wijk werd gebouwd vanwege ruimtegebrek in Punda. Dit was vroeger niet zo’n veilige wijk maar is tegenwoordig goed opgeknapt. In Otrobanda vind je een belangrijke winkelstraat: de breedestraat. Otrobanda is een ontzettend kleurrijke wijk waar je veel street art kan vinden. Ook in Sharloo kun je veel street art spotten. Je kan zelf op zoek gaan naar de mooiste plekjes maar de leukste manier om dit te ontdekken is met een tour van Dushi Walks. Je komt dan op plaatsen waar je als toerist niet snel komt en je leert bij over de wijken, geschiedenis en de inwoners. 

Koningin Julianabrug

Naast de Koningin Emmabrug is er nog een brug over de Sint-Annabaai. Via de koningin Julianabrug kan je met de auto over de Sint-Annabaai. Deze brug is 56 meter hoog zodat alle schepen er nog onderdoor kunnen en verbindt de wijken Punda en Otrobanda.

Pietermaai: de gezelligste wijk

Pietermaai is een gezellige wijk in Willemstad. Vooral de Nieuwestraat is een sfeervolle straat die je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Willemstad. Deze straat wordt ‘s avonds verlicht met gezellige lampjes en je vindt hier de leukste eettentjes en barretjes. Eentje die je zeker niet mag overslaan is het Cubaanse tentje Mundo Bizarro, hier spelen elke donderdag- en zaterdagavond live bands. 

Ga naar het strand

Wanneer je op vakantie bent in Curaçao, kom je waarschijnlijk om te genieten van zon, zee en strand. Ook in Willemstad kan je gewoon op het strand gaan liggen. Hier vind je namelijk het bekende Mambo Beach, waar je bij verschillende barretjes een ligbedje onder de palmbomen kan huren en met een cocktail in de hand kan genieten van zon, zee en strand. 

Dushi Curaçao

Op het Wilhelminaplein in de wijk Punda vind je de beroemde grote letters ‘Dushi Curaçao’. Dushi stamt af van het Spaanse woord dulce, wat zoet betekent. Lief, schatje, lekker,… Het woord Dushi heeft meerdere betekenissen maar het is alleen maar positief. Je kan niet naar Willemstad gaan en hier geen foto nemen van de grote Dushi Curaçao letters!

Willemstad